Staatsgevaarlijk

Onlangs werd ik in een podcast (zo rond 24:00) van een landelijk ochtendblad tot staatsgevaarlijk bestempeld. En ook nog eens als iemand die de rechtstaat aan het ondermijnen is. Als zo'n beschuldiging uit de mond van staatsrechtgeleerde was gekomen, of een analist bij de NCTV, dan zou ik schrikken en eens achter mijn oren krabben of ik wel goed bezig ben. Degene die de uitspraak deed, was echter geen deskundige op welk gebied dan ook, maar slechts een medewerker van de krant. 

Ook weer niet zomaar een medewerker, maar iemand die het belangrijk vindt om mensen die de wetenschappelijke feiten omtrent opwarming van de aarde glashard ontkennen, een podium te geven. En omgekeerd mensen die proberen maatregelen te nemen om de aarde leefbaar te houden, als bedreigende draken neer te zetten. Gelukkig is De Speld er. 

Dezelfde Telegraaf-medewerker draait er ook de hand  niet voor om de veroordeelde, gewelddadige Britse racist en antisemiet Tommy Robinson neer te zetten als de 'martelaar van de arbeidersklasse'. Of de arbeidersklasse per se met geweld, racisme en antisemitisme geassocieerd wil worden, vraag ik me dan weer af.
Hij is ook de medewerker die iedereen die oproept minderheden en gemarginaliseerden niet te discrimineren, toedicht een levensgevaarlijke en bedreigende 'woke-ideologie' aan te hangen. Ook hiermee getuigt de Telegraaf-medewerker ervan weinig te hebben meegekregen van wat er speelt in de samenleving en wat woke is. Hij is daarentegen wel een van de frontsoldaten in de zogenoemde 'war on woke'. En dan zou ik nog iets kunnen zeggen over de strijd die deze medewerker voerde om de blokkeer-Friezen die antiracisten het recht ontzegden om te demonstreren, als ware helden te portretteren. 

In een bepaald opzicht is deze Telegraaf-medewerker dus wel weer een kenner van het ondergraven van de rechtstaat, namelijk in de zin dat hij er als de rijksadelaars bij is om in zijn krant het podium af te stoffen zodra er weer eens een makelaar in angst, ressentiment en haat opstaat die bereid is de rechtstaat af te breken door het verspreiden van schadelijke desinformatie en het aanzetten tot racisme. En democratische rechten van wie niet extreem-rechts is, lijken er voor de Telegraaf-medewerker niet toe te doen.

Eigenlijk zijn we dan ook bij de reden beland waarom deze podcaster mij als staatsgevaarlijk neerzette: omdat ik me uitspreek over de opkomst van extreem-rechts en stelling neem tegen het verspreiden van desinformatie om democratie en rechtstaat te ondermijnen. Om mij in die hoedanigheid als verdacht, bedreigend en zelfs staatsgevaarlijk te kunnen neerzetten voor zijn weinig wakkere fans, weefde de podcaster een web van leugens om mij, een andere twitteraar en twee politieke partijen (D66 en CDA). 

Volgens de Telegraaf-medewerker in zijn podcast is 'ene Piet Lekkerkerk' Caroline van der Plas 'permanent als fascist aan het neerzetten'. Dat klinkt als een nare activiteit, maar als de medewerker journalist was geweest, had hij zelf onderzoek gedaan en geconstateerd dat het niet waar is. Als hij een journalist was geweest die onderzoek deed, had hij geconstateerd dat ik slechts uitspraken doe over het programma van de partij van mevrouw Van der Plas. En als de Telegraaf-medewerker over journalistieke vaardigheden had beschikt, had hij gezien dat er in het programma van BBB staat dat boeren moeten gaan bepalen of de inhoud van schoolboeken geen 'propaganda' bevat, Dat ligt in het verlengde van het door BBB halfslachtig herroepen meldpunt voor docenten die iets zeggen wat de agrarische industrie niet zint. En dan is er nog het programmapunt dat wetenschappers die iets boeronwelgevalligs publiceren, onmiddellijk strafrechtelijk vervolgd moeten worden. De wetenschap waarop BBB zich wel zegt te baseren, blijkt uiterst kwestieus en gefinancierd door de veevoer- en vleesindustrie. In de even hiervoor geciteerde tweet is ook te lezen dat de NPO en NOS door BBB wordt verweten te veel naar een 'groene lobby' te luisteren en BBB 'de balans' zal terugbrengen. Het FVD heeft het in het verkiezingsprogramma onomwonden over het saneren van de NPO. Of 'balans terugbrengen' wezenlijk iets anders is, is de vraag.  

Ik vind dit soort programmapunten van BBB getuigen van klompenfascisme. Wie het verdienmodel van de oprichters van BBB in gevaar brengt, moet de mond gesnoerd worden. En ik ben niet de enige, getuige dit blog van iemand die het heel subtiel over 'per ongeluk fascistisch' had. Had de podcaster onderzoek gedaan, had hij geweten dat BBB is opgericht door een lobbyist van de varkensindustrie met het marketingbureau van grote bedrijven uit de agrarische industrie.

Maar het leugenweb van de Telegraafmedewerker kende nog meer draden. Hij fulmineerde zoals gezegd niet alleen tegen mij, maar ook tegen D66 (en het CDA). Als de Telegraafmedewerker over journalistieke kwaliteiten had beschikt, had hij bij D66 gevraagd of ik een D66-prominent ben. Hij had dan vermoedelijk geen antwoord gekregen, want het gaat een medewerker van de Telegraaf helemaal niet aan of iemand lid is van een bepaalde politieke partij. Maar ik heb ook zelf al vaak genoeg gezegd dat ik geen lid ben van D66 en er geen functie heb. 
De Telegraafmedewerker die beter had kunnen weten, zet mij dus ten onrechte neer als prominent D66-lid. Want door dat te doen, kan hij D66 verwijten dat Sigrid Kaag of Jan Paternotte niet ingrijpen als ik doe wat de Telegraaf-medewerker zelf verzonnen heeft (namelijk mevrouw Van der Plas continu voor fascist uitmaken). De podcaster doet er nog een schepje bovenop door te zeggen dat ik trol uit naam van een partij en dat er niets tegen gedaan wordt. Er valt echter voor D66 niets te 'tolereren en zeker niet te royeren'. En is het werkelijk het ondermijnen van de rechtstaat of staatsgevaarlijk om kritiek te hebben op punten in een partijprogramma van een partij met één zetel in het parlement, waarbij het klompenfascisme uit de giertank stroomt? 

Zonder enige grond beweert de Telegraaf-medewerker dus dat ik uit naam van D66 mevrouw Van der Plas de hele tijd aan het beledigen ben. Even daarvoor heeft de Telegraafmedewerker gezegd dat mevrouw Van der Plas uit linkse hoek door potentiële Volkerts bedreigd wordt. Als voorbeeld van een linkse twitteraar over Van der Plas, noemt de Telegraaf-medeweker vervolgens 'ene Piet Lekkerkerk'. 
De Pimwin is het ultieme redmiddel voor rechts-extremisten om kritiek tot iets levensgevaarlijks te bestempelen. Iedereen met kritiek op fascistoïde of racistische standpunten van een partij, is volgens de Pimwin levensgevaarlijk, want 'Pim Fortuyn'. De moord op hem was een tragedie. Maar het is geen vrijbrief voor politici anno 2023 om onweersproken desinformatie te verspreiden en fascistoïde maatregelen in een partijprogramma neer te pennen. Zo werkt een democratie niet. Met onderbouwing kun je als deelnemer aan die democratie een partijprogramma van kritische kanttekeningen voorzien.  En als het fascistoïde punten bevat, en daarmee de democratie en de rechtstaat ondermijnt, moet je dat ook zeggen. Het is niet aan een podcaster van een ochtendkrant om dat tot staatsgevaarlijk te bestempelen en mensen die dat doen, gelijk te stellen aan de moordenaar van een politicus.
Het is dus echt een ingewikkeld web van verkeerde aannames, regelrechte leugens en valse suggesties dat de podcaster verzonnen heeft. En zoals bij alle extreem-rechtse gish gallops vergt de onzin aantonen meer moeite dan het verkondigen ervan. 

Als de podcaster zegt dat ik op de eerste rij zat waar mevrouw Kaag een toespraak hield, klopt dat toevallig dan weer wel. Die toespraak ging erover dat je je teweer moet stellen tegen het verspreiden van racisme en desinformatie, tegen het proberen mensen verdacht te maken en te intimideren die zich tegen racisme, extreem-rechts en desinformatie uitspreken. 
En dat is wat Wierd Duk, laat ik hem maar een keer bij naam noemen, in deze podcast doet. Iemand ongefundeerd tot staatsgevaarlijk bestempelen en zo voor zijn weinig wellevende aanhang (onder wie PVV'er Harm Beertema) vogelvrij verklaren. Want ik herinner mensen eraan dat Wierd Duk iemand is die op bijeenkomsten van het FVD de Nederlandse journalistiek verdacht maakt.
 
Ik zat inderdaad bij die bijeenkomst. Ook als niet D66-prominent citeer ik graag uit de toespraak van mevrouw Kaag:

"Ik roep alle redelijke krachten op: zwijg niet langer. Sta op. Spreek tegen. En haal die laffe afleidingsmanoeuvre ‘maak het niet groter dan het is’ nooit meer van stal. De bescherming van de democratische rechtsstaat begint bij mensen. Bij ons allemaal."

Piet Lekkerkerk


Ik heb een transcript gemaakt van een deel van de  passage in de podcast, voor wie het na wil lezen:

"Zij [Van der Plas] wordt zowel vanuit linkse hoek, extreem linkse hoek van de potentiële Volkerts zeg maar, als vanuit de hoek van de FVD ..." [dan dat ze geen politicus is, maar belangen van bedrijven behartigt] "door links wordt ze natuurlijk neergezet, je hebt echt van die mensen, je hebt bijvoorbeeld één iemand, Piet Lekkerkerk, deze prominent D66-lid zat ook destijds toen Kaag weet je wel die die speech hield zat hij ook op de voorste rij, die zit permanent Caroline van der Plas als fascist neer te zetten, of je hebt die PG Kroeger, [...]  permanent Caroline van der Plas te beschuldigen van fascisme, extreem-rechtse sympathieën, nou ja, dat is natuurlijk heel kwalijk." [...] "Je kunt toch niet vanuit D66 of CDA op volstrekt valse gronden een Tweede Kamerlid beschuldigen van fascist te zijn, of extreem-rechts. Wat is dat dan voor een tijd? Het is schandalig dat D66 zo iemand tolereert. Het is schandalig dat het CDA zo'n vent daar CDA-watcher laat noemen. En dat er niemand optreedt en zegt; kappen hiermee. Kappen of we royeren jou. en dat is het schijnheilige ook" [...] "ondertussen hebben ze [Kaag en Paternotte] mensen op sociale media die 24/7 de rechtstaat aan het ondermijnen zijn. En wat doen ze daar precies tegen. Die zijn aan het trollen uit naam van die partij. En er wordt niets tegen gedaan." [...] "Het is staatsgevaarlijk, werkelijk ondermijnend." [...] "Amen."


Reacties

Populaire posts van deze blog

De DDDubieuze start van BBB: financiële vervlechting, verdwenen donaties en verkochte boeken die niet in de boekhouding voorkomen

Hoe Remarkable BoerBurgerBeweging als verdienmodel in de markt zette

Hoe het FVD overheidssubsidie doorsluist naar Kamerleden, deel 2