Hoe het FVD overheidssubsidie naar Baudet doorsluist

Hoe Thierry Baudet de winst opstrijkt van een uitgeverij die met overheidssubsidie is opgezet


Kamerlid Thierry Baudet is op 18 oktober geschorst voor het het niet naleven van de integriteitsregels van de Tweede Kamer. Hij overtrad de Wet schadeloosstelling leden Tweede Kamer. Baudet en de twee collega's die een berisping kregen, verzwegen niet zomaar een bv'tje. Het gaat onder andere om een met overheidssubsidie opgezette uitgeverij die inmiddels door de partij aan Thierry Baudet en vijf anderen privé is toegeschoven. Grote vraag: komen ze ermee weg, of gaat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties subsidie terugvorderen? 


Thierry Baudet kreeg een schorsing als Kamerlid omdat hij niet gemeld heeft dat hij directeur-aandeelhouder is van Amsterdam Media Group B.V. Zijn collega's Freek Jansen en Gideon van Meijeren kwamen er af met een berisping. Er is veel media-aandacht geweest voor de schorsing, maar eigenlijk maar weinig over de onderneming die de Kamerleden weigerden te melden. 

Dat is erg jammer, want het is het verhaal van een gigantische fraude met overheidssubsidie door een politieke partij. Dat dit verhaal nog niet verteld is, is niet zo vreemd, want het zit behoorlijk ingewikkeld in elkaar. Dat is weer niet verbazingwekkend, want een van de de architecten van frauduleuze praktijken, Olaf Ephraim, was penningmeester van het FVD toen de de constructie gesmeed werd. Dat Ephraim nog vrij rondloopt, komt omdat hij in staat is zulke ingewikkelde webben van bv's te weven, dat ook het Openbaar Ministerie er nauwelijks wijs uit kan worden. De vicevoorzitter van het FVD op dat moment was Lennart van der Linden, nu wethouder in Barendrecht en senator voor JA21, maar ook al iemand die dubieuze financiële transacties niet schuwt. 

Onder verantwoordelijkheid van Baudet, Ephraim en Van der Linden is een bv opgericht, Forum voor Democratie B.V., waarmee een begin gemaakt kon worden met het aan het zicht van de leden en overheidscontrole onttrekken van een deel van de financiën van de politieke partij. Forum voor Democratie B.V. exploiteerde vanaf 2020 een uitgeverij die ze Amsterdam Books noemde. In 2022 wordt datzelfde Amsterdam Books door Amsterdam Media Group B.V., een privéonderneming van vier Kamerleden, een Statenlid en een zelfbenoemde en niet onbesproken blockchainontwerper (Chhay Lin Lim), gelanceerd als vernieuwende uitgeverij. De doelstelling van de Amsterdam Media Group is heel breed. Vooral het eerste doel is opvallend: het beheren van een uitgeverij. De uitgeverij die deze mensen zeggen te beheren, bestond echter al en was door Forum voor Democratie B.V. twee jaar ervoor opgezet met overheidssubsidie, zoals straks zal blijken.


De bestuurders van de Amsterdam Media Group zijn bijna allemaal actieve of recent afgetreden bestuursleden van de politieke partij Forum voor Democratie: Thierry Baudet is voorzitter, Freek Jansen penningmeester, Joris van den Oetelaar vicevoorzitter, Gideon van Meijeren was secretaris. Dat blijkt uit de bestuurswisselingen die aan de ALV van het FVD werden voorgesteld op 13 november 2021:

Benoeming en mutaties partijbestuur

Huidige bestuursleden:
      • Thierry Baudet (voorzitter)
      • Joris van den Oetelaar (vice-voorzitter)
      • Gideon van Meijeren (secretaris)
      • Silvio de Groot (penningmeester)

     
    Bestuursleden die aftreden:

      • Gideon van Meijeren
      • Silvio de Groot

     
    Te benoemen bestuursleden:

      • Freek Jansen (penningmeester)

Het is meer dan opmerkelijk dat de leden van het partijbestuur van de politieke partij Forum voor Democratie, samen met de directeur van het Renaissance Instituut (Ralf Dekker, inmiddels ook Kamerlid, als vervanger van Simone Kerseboom) gezamenlijk een bv bezitten. Afwezige bij Amsterdam Media Group is Silvio de Groot. Hij vertrok in december 2021 uit de partij en ook uit de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Tot zijn vertrek had De Groot, naast het penningmeesterschap, nog een andere functie bij het FVD. Hij was directeur van Forum voor Democratie B.V., een eigen bv van de partij, in november 2019 op de ALV aangekondigd en in december van dat jaar opgericht. Het bestuur meldde in 2020 dat Forum voor Democratie B.V. ook een uitgeverij had: Amsterdam Books.

Punt op de agenda van de ledenvergadering van het FVD in 2019:

10. Juridische Zaken

    • Statuten Statuten wijziging i.v.m. aanvraag ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling)
    • Goedkeuring oprichting Forum voor Democratie BV
    • Instelling Werkgroep Statuten en Reglementen.

De ‘verschillende boeken’ van Amsterdam Books zijn een bundeling reeds verschenen stukken (De politiek van het gezond verstand), een al eerder bij uitgeverij Bert Bakker verschenen boek (Breek het partijkartel) en een bundel opstellen van Baudet en (toen nog) FVD-senator Paul Frentrop. 






Forum voor Democratie B.V. en Amsterdam Books zijn gevestigd op hetzelfde adres in Amsterdam als de politieke partij Forum voor Democratie. En hoewel het uitgeven van drie boekjes geen grote klus is, had Forum voor Democratie Silvio de Groot daarvoor aangetrokken. Dat is te lezen in een artikel van Nu.nl (Baudet geeft neveninkomsten niet op) van 13 februari 2021, waarin de focus ligt op de exorbitante royalty's die Forum voor Democratie B.V. uitbetaalde aan de eigen aandeelhouder en partijvoorzitter Thierry Baudet. 

Uit het artikel van NU.nl: Volgens de partij is de integriteit gegarandeerd doordat de dagelijkse leiding van FVD BV in handen is van bestuurslid en ervaren uitgever Silvio de Groot, die de contracten opstelt, en doordat de boekhouding wordt gecontroleerd door een externe accountant.

De partij laat weten "verheugd" te zijn met Amsterdam Books als uitgever van het werk van Baudet, omdat hij "meer boeken heeft geschreven én verkocht dan alle fractievoorzitters van de kartelpartijen bij elkaar".

Als de partij zegt dat de integriteit door de constructie met Forum voor Democratie B.V. gewaarborgd is, omdat een accountant de boekhouding controleert, is dat niet waar. Door de oprichting van FVD B.V. en Amsterdam Books zijn deze onderdelen juist onttrokken aan de reguliere boekhouding van het FVD als politieke partij. 

Uit de verplicht geopenbaarde stukken van politieke partijen over 2020 blijkt dat Forum voor Democratie B.V. aan een bv van Thierry Baudet, THPB Media B.V., ruim € 84.000,- aan royalty’s uitbetaald heeft. Dat is erg veel geld. En omdat Forum voor Democratie B.V. en de uitgeverij Amsterdam Books in 2020 aan de politieke partij gelieerd waren, was het FVD verplicht die grote betalingen aan Baudet te openbaren, 


De oude constructie uit 2020, van een uitgeverij die als handelsnaam onderdeel is van een bv van de politieke partij, is al schimmig. Het wekt door de dubbele petten van bestuurders bovendien de schijn van belangenverstrengeling. Dat is nu juist iets wat Kamerleden volgens de Wet schadeloosstelling leden Tweede Kamer zouden moeten voorkomen. 

Omdat Amsterdam Books al sinds 2020 bestond als uitgeverij van Forum voor Democratie BV, was het opmerkelijk dat op 17 februari 2022 de lancering van de website en de webshop van Amsterdam Books, een ‘nieuwe en innovatieve uitgeverij’ werd aangekondigd. 


Amsterdam Books wordt door Amsterdam Media Group B.V., als handelsnaam opgevoerd op de website en ook als zodanig geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. 










De uitgeverij die Amsterdam Media Group B.V. volgens de eigen oprichtingsakte van 4 november 2021 beheert, is Amsterdam Books. Maar de uitgeverij Amsterdam Books waar Thierry Baudet in 2022 over twittert, en die hij dan bezit met vijf anderen, is dus echt dezelfde als die waar hij in 2020 nog over schreef dat het de uitgeverij van de politieke partij FVD was.



Een blik in het Europese merkenregister (Merknaam Amsterdam Books) leert dat het merk Amsterdam Books op 20 april 2020 is ingeschreven. Het eigendomsrecht berust echter niet bij Amsterdam Media Group, maar bij Forum voor Democratie B.V., de bv die eigendom is van de politieke partij FVD. 


Omdat de uitgeverij Amsterdam Books, als onderdeel van Amsterdam Media Group, zich voordoet alsof het bedrijf niet meer gelieerd is aan de politieke partij FVD, kan de partij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die over de subsidie voor politieke partijen gaat, wijsmaken dat het de uitbetalingen aan de eigenaars van Amsterdam Media Group niet meer hoeft te openbaren. Probleem voor Baudet c.s. is alleen dat de uitgeverij als merknaam nog steeds eigendom van de bv van de partij is, en er dus ook geen reden is om aan te nemen dat de banden tussen de partij en de uitgeverij verbroken zijn. De uitgeverij Amsterdam Books van AMG is een façade die opgetuigd is om de partijleider en enkele van zijn getrouwen te verrijken met subsidiegeld dat het FVD als partij krijgt op grond van de Wet financiering politieke partijen. Dat blijkt bijvoorbeeld als je kijkt naar de promotie die Amsterdam Books maakt voor de eigen producten. 



 


Volgens de site van Amsterdam Books is het meest recente evenement rondom de uitgeverij een lezing op 1 april 2022. Volgens de site van de politieke partij FVD is er een veel recenter evenement, namelijk rond de lancering van het boek Gevaarlijkste dr. op aarde. De politieke partij FVD die beweert dat Amsterdam Books beheerd wordt door een privéonderneming, is beter op de hoogte van de actuele ontwikkelingen van het fonds dan de uitgeverij zelf. En het is ook niet de uitgeverij Amsterdam Books die het evenement organiseert, naar de met overheidsgeld op grond van de Wet financiering politieke partijen gesubsidieerde politieke partij FVD. Je kunt dus als politieke partij proberen om een ingewikkeld web van dubbele verantwoordelijkheden te weven, waardoor het partijbestuur zich als privépersoon kan verrijken, maar in de details zie je dan toch dat het misgaat. De partij die verantwoordelijk is voor de uitgeverij is wèl actueel met de promotie van de boeken, de façade die bedoeld is ter verrijking van Baudet en zijn getrouwen, is dat niet.

De constructie is erg ondoorzichtig en de verwarring is maximaal. Dat komt onder andere omdat grotendeels dezelfde mensen hetzelfde bedrijf twee keer in twee jaar tijd lanceren, maar dan vanuit twee verschillende bv’s. Het eindresultaat is dat FVD-Kamerleden en een Statenlid een uitgeverij uitbaten die met overheidssubsidie is opgezet. Er is voldoende aanleiding om de minister van Binnenlandse Zaken Kamervragen te stellen of het FVD overheidssubsidie onrechtmatig heeft besteed, En of er aanleiding is die subsidie stop te zetten en over de afgelopen jaren terug te vorderen. 

Een weerbare democratie moet zich ook verweren tegen ondermijnende partijen die haar niet alleen bedreigen, maar ook bedriegen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De DDDubieuze start van BBB: financiële vervlechting, verdwenen donaties en verkochte boeken die niet in de boekhouding voorkomen

Hoe Remarkable BoerBurgerBeweging als verdienmodel in de markt zette

Hoe het FVD overheidssubsidie doorsluist naar Kamerleden, deel 2