Waarom BBB geen normale politieke partij is

 

Ik ga het verhaal over de opr(/l)ichting van @BoerBurgerB eens op een andere manier vertellen, zodat duidelijker wordt dat de oprichters, @lientje1967, @henkvermeer en Wim Groot Koerkamp een onderneming oprichtten en geen politieke partij. Want als je een politieke partij opricht, zoals @lientje1967 in augustus 2019 in een uitzending van Nieuwe Oogst aankondigde, zou je denken dat je dat in je statuten laat opnemen als doel. Dat doet de BoerBurgerBeweging dus niet. 






Ter illustratie hier vergelijkbare passages uit de statuten van D66, de VVD en de PvdD zien. Allemaal hebben ze wel het deelnemen aan het politieke besluitvormingsproces tot doel.




De @BoerBurgerB  werd formeel opgericht op 1 november 2019. Na het oprichten van een vereniging volgde een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Een vereniging komt dan in een sector op basis van een omschrijving van de activiteiten. @BoerBurgerB werd daarbij ingedeeld als ‘Overig maatschappelijk advies, gemeenschapshuizen en samenwerkingsorganen op het gebied van welzijn’, in de rubriek ‘Maatschappelijke dienstverlening zonder overnachting’.  Dus niet als politieke organisatie.  


Hoe je ingeschreven staat bij de KvK heeft tal van consequenties, bijvoorbeeld voor de wetten en regels die gelden voor branches. Penningmeester @henkvermeer was hiermee bekend, want hij was als bestuurder betrokken bij een lokale partij en verenigingen in Harderwijk. 

Als vereniging open je na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel ook snel een eigen bankrekening. Zo voorkom je de schijn van belangenverstrengeling en zorg je dat de leden inzicht hebben in de geldstromen van de vereniging.  Penningmeester @henkvermeer deed dat niet. Hij liet tot ver in 2020 de inkomsten van BBB uit donaties, contributie en aankopen in de webshop binnenkomen op de bankrekening van Remarkable, het bedrijf van hem en medeoprichter Groot Koerkamp.


@henkvermeer verklaarde tegen @m_nieuwenhuis dat het voor een politieke partij ingewikkeld is een rekening te openen – wat niet waar is en #BBB stond bovendien niet geregistreerd bij de KvK als politieke partij, maar als ‘maatschappelijke dienstverlening’. 10/39


@henkvermeer verkondigde overigens niet veel later dat BBB al in december 2019, kort na de oprichting, wel een eigen bankrekening had, wat een aperte leugen is. Interessant is dat hij BBB een ‘maatschappelijk project’ van het bedrijf Remarkable noemt. 

Een politieke partij wordt normaal gesproken opgericht door bevlogen individuen die een bijdrage aan de samenleving willen leveren. Bij BBB  gaat het dus om branche van een bedrijf. Daarom kon BBB niet als politieke organisatie geregistreerd worden. Dat @henkvermeer zegt dat Remarkable er nooit iets voor terugverwacht heeft, is wederom een leugen. Bijvoorbeeld al de webshop die zogenaamd bij de partij hoorde, functioneerde minstens tot maart 2023 onder het KvK-nummer van Remarkable. 


@henkvermeer beweerde ook dat BBB geen rekening opende omdat er geen inkomsten waren. Dat was een leugen, omdat twee weken voor de oprichting van BBB het BoerBurgerboek verscheen, waarvan de opbrengsten voor de partij zouden zijn. 

 
Bovenstaand is een verslag van @chrisaalberts van de online ALV van BBB op 7 juni 2021. Dat de webshop door Remarkable wordt uitgebaat, verzwijgt @henkvermeer. Zijn bewering dat het BoerBurgerBoek voor inkomsten gezorgd heeft, is opmerkelijk. 
De inkomsten van dat boek zijn namelijk helemaal nergens in de boekhouding van BBB terug te vinden. Aan de kant van de inkomsten van de partij ontbreekt een bedrag dat correspondeert met de verkoop van een paar duizend boeken à € 14,95. 



Dan worden de uitspraken die @henkvermeer in november 2023 deed over de eigen rekening van #BBB (die er dus niet was) interessant, want hij zegt dat inkomsten van het boek ‘netjes verrekend’ zijn. 

 


Dat BBB een eigen rekening had, is gelogen. Er viel dus niets te verrekenen. Maar @henkvermeer geeft hier feitelijk wel toe dat de inkomsten van #BBB naar Remarkable gingen. En dat is in strijd met de eigen statuten van BBB. Als in je statuten staat dat aan bestuurders geen beloning wordt toegekend, maar het blijkt dat het bedrijf van twee van de oprichters de webshop uitbaat en inkomsten van de partij ‘verrekend’ met leveranties aan de partij, dan is die beloning er feitelijk wel. 

Omdat verdienen aan de oprichting van een partij ingaat tegen het idee van politieke partijen en ook in strijd is met de statuten van BBB, hebben @lientje1967 en @henkvermeer een web van leugens geweven om de verdiensten van Remarkable te maskeren. Herhaaldelijk logen @lientje1967 en @henkvermeer tegen journalisten en @minBZK over het feit dat BBB feitelijk een onderdeel was van het bedrijf Remarkable. Zij beweerden dat Remarkable de partij sponsorde met € 174.000 in 2019/’20. 



Als @lientje1967 in juli 2022 beweert dat er een ‘gift in natura’ van € 174.000 van Remarkable in de boeken van #BBB is opgenomen, is dat aantoonbaar een leugen. En dat weet zij, omdat de eigen accountant van BBB dat al in 2021 had geconstateerd.


@lientje1967 en @henkvermeer gaven @m_nieuwenhuis van het @ADnl zomer 2022  inzage in de multomappen die voor de boekhouding van BBB moesten doorgaan, om aan te tonen dat BBB geen grote bedragen ontving van de agro-industrie. Wat ze toen niet lieten zien, was dat Remarkable grootverdiener was aan #BBB. In plaats daarvan hingen ze een verhaal op over een donatie die niet bestond. Dat dit graaien door Remarkable niet beperkt was tot het oprichtingsjaar, toonde @BNR vorig jaar nog aan. 



Dat BBB een onderdeel was van Remarkable, bedoeld om inkomsten voor het bedrijf te genereren, blijkt ook uit de website van BBB. Zelfs na de TK-verkiezingen van 2021 stelde de site nog dat BBB was opgericht door Remarkable en Farm & Food Communications. 




Dat Remarkable het initiatief nam tot de oprichting van een politieke partij (en niet de privépersonen die de oprichtingsakte vermeldt) en dat een van die bedrijven tonnen aan omzet genereerde met de oprichting van #BBB, moest snel verhuld worden. 

 


Om Remarkable als oprichter van @BoerBurgerB uit de annalen te halen, was eenvoudig. Het verhullen van de geldstromen van de kas van BBB naar de rekening van Remarkable, was minder eenvoudig. Al werd de toezichthouder bij @minBZK wel in de luren gelegd. 


De Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) heeft het voorbehoud van de accountant van BBB gezien. Ze is er allerminst over te spreken, omdat de commissie nu niet kon beoordelen of er 'sprake is geweest van een gift in natura of van beïnvloeding’. Omdat de accountant van BBB aantoonbaar broddelwerk aanleverde, was  de Ctfpp wijsgemaakt dat Remarkable aan BBB gedoneerd had, maar dat het niet duidelijk was om hoeveel geld het ging, en in welke mate er sprake was van beïnvloeding.  

De accountant van BBB heeft een controle van de BBB-boeken uitgevoerd die zeer ondermaats is. De accountant had kunnen zien dat de inkomsten van het BoerBurgerBoek niet verantwoord waren, en dat veel reguliere uitgaven ontbraken. Geen notariskosten, geen uitgaven voor website en logo, alles wat een beginnende vereniging aan kosten maakt, maakte BBB op miraculeuze wijze niet. Een accountant die zijn werk doet, weet dat, ziet dat en maakt daar een opmerking over. Een accountant die oplet, ziet ook dat er in plaats van donaties door, sprake is van grote betalingen aan Remarkable.

Maar Remarkable dat BBB runt als een maatschappelijk project van het bedrijf, huurde zelf de accountant in en betaalde diens rekening. 

Dan komt het op de vraag of het strafbaar is en of er wetten zijn overtreden.Het probleem is dat er in Nederland erg weinig geregeld is op het gebied van partijfinanciering. Maar in feite gaat het hier om een nieuw fenomeen.  

De Commissie van Toezicht van het @minBZK vroeg zich af of er sprake was van beïnvloeding van een partij door een bedrijf bij een niet traceerbare donatie – iets waar @henkvermeer over gelogen had. Er was echter sprake van bedrijfsfinanciering door een politieke partij. 34/39



Is er een wet die verbiedt dat een bedrijf een vorm van ‘maatschappelijke dienstverlening’ opzet, zich inschrijft bij de kiesraad (die niet controleert als wat de vereniging is ingeschreven bij de KvK) en dan overheidssubsidies doorsluist naar dat bedrijf? 

Die wet bestaat niet, maar het gaat wel in tegen de geest van de manier waarop in Nederland de riante partijfinanciering is opgezet. Er is overigens in deze geschiedenis op twee terreinen wel sprake van overtreding van regels.  Het feit dat @henkvermeer meer dan een jaar alle inkomsten van @BoerBurgerB op de rekening van Remarkable liet binnenkomen en daarmee de werkzaamheden van Remarkable financierde, is in strijd met de regels van de @Rabobank. 




Ook de accountant die het @minBZK bewust misleid heeft door te suggereren dat er sprake kon zijn van donaties, zou voor een tuchtkamer gebracht kunnen worden op verdenking zijn werk niet naar behoren te hebben gedaan. Dat @henkvermeer en @lientje1967 tegen journalisten gelogen hebben over de donaties van Remarkable, is niet strafbaar, maar het geeft wel aan hoe betrouwbaar beide Kamerleden zijn. Hetzelfde geldt voor partijvoorzitter @Erikuutloo@Erikuutloo

De vraag die je moet stellen is eigenlijk aan de @VVD en @NwSocContract: gaan jullie in een regering zitten met een marketingbureau dat politiek bedrijft als verdienmodel. En aan kiezers: is dit het soort politiek en zijn dit de politici waar Nederland behoefte aan heeft?

PS/1

De crux in dit verhaal over de oprichting van #BBB is dat @henkvermeer en @lientje1967  het bedrag dat Remarkable in rekening brengt bij @BoerBurgerB  herhaaldelijk opvoeren als bedrag dat Remarkable juist zou doneren. Je kunt geld maar één keer uitgeven. 

PS/2

Fijn dat ik deze draad ook aan kan vullen met de mislukte pogingen tot verweer van @henkvermeer, . dat maakt het waardevoller. Dat Henk een donatie van Remarkable meldde is niet relevant, dat de donatie helemaal niet bestaat wel. 



Henk, dat je een donatie gemeld hebt bij @MinBZK , betekent niet dat die donatie er ook echt geweest is. Er is zelfs door je eigen accountant geen donatie van € 174.000,- (in natura of geld) aangetroffen.
Daar hebben jij en @lientje1967  hard over gelogen.

In de jaarrekening van @BoerBurgerB  ontbreken de inkomsten van de verkoop van het BoerBurgerBoek. @henkvermeer verklaart dat door te zeggen dat nieuwe leden een boek kregen.
Alleen zijn er veel boeken verkocht, maar had BBB nauwelijks leden.




Reacties

  1. Interessant verhaal.

    Dat BBB een onderneming van Remarkable is, is wel duidelijk. Immers een betaling van € 210,000 door BBB aan Remarkable is voor Remarkable substantieel.

    Kan het ook zijn dat Remarkable € 174,000 aan BBB gedoneerd heeft? Lijkt me wel.

    Vermeer legt uit dat het niet-gefactureerde diensten betreft, gewaardeerd tegen commercieel tarief. Dat kan best (bv ontwerp logo, website, notariskosten, e.d.). Vreemd dat de accountant deze naturagoederen niet aantrof. Er zijn immers geen betalingen gedaan voor dergelijke goederen, maar ze zijn er wel.

    Die € 174,000 lijkt me wel een exorbitant groot bedrag.

    Wat je in PS1 zegt snijdt denk ik geen hout. Het gaat niet om geld wat maar 1x kan worden uitgegeven, immers wie geld ontvangt dat een ander uitgeeft kan het zelf ook weer uitgeven. Het gaat wel om goederen: Je kunt je niet laten betalen voor iets dat je cadeau geeft. En je kunt niet betalen voor iets dat je krijgt. Als dit wel gebeurd kloppen er twee boekhoudingen niet. Dus daar moet je zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als de donatie bestond dan was die in de jaarrekening over 2020 terug te vinden geweest. Wat in de jaarrekening ontbreekt zijn de inkomsten van het BoerBurgerBoek. Wat bij BBB ontbrak, was een eigen bankrekening.
      Wat ik schrijf, klopt.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De DDDubieuze start van BBB: financiële vervlechting, verdwenen donaties en verkochte boeken die niet in de boekhouding voorkomen

Wetsovertreding, intransparantie en weer tonnen naar Remarkable; wat klopt er eigenlijk wel aan de financiën van BBB?

Hoe Remarkable BoerBurgerBeweging als verdienmodel in de markt zette